Blogi: Keskuspankit ovat vakaan markkinakehityksen takuumiehiä

Aarne Pursiainen

Osakemarkkinoiden vahva vire tänä keväänä on ollut pitkälti keskuspankkien toiminnan tulosta.

Viime vuosi loppui suuren epävarmuuden vallitessa. Yritysten tulosennusteita ja globaalin kasvun BKT-ennusteita laskettiin merkittävästi loppuvuodesta 2018. Samanaikaisesti uskottiin myös Euroopan ja USA:n keskuspankkien jatkavan kiristävää rahapolitiikkaansa siitä huolimatta, että vaimenevan talouskasvun lisäksi globaalia talouskehitystä vaivasivat myös poliittiset kriisit, kuten Brexit ja kauppasota.

Kauppasodan uskottiin hidastavan varsinkin Kiinan velkaantunutta kansantaloutta ja jopa ajavan sen taantumaan tai pelättyyn ”hard landing:iin”. Ei ollut loppujen lopuksi ihme, että arvopaperimarkkinat diskonttasivat mahdollista tulevaa heikkoutta melko suurella korjausliikkeellä vuoden 2018 viimeisinä kuukausina.

Itseasiassa markkinat olivat monessa asiassa oikeassa. Talouskasvu on todellakin hidastunut oikeastaan kaikkialla maailmassa. Niin teollisuusmaiden, kuten Yhdysvaltojen, Japanin ja EU:n sekä kehitysmaiden, kuten Kiinan kasvuennusteita on leikattu. Samoin myös yritysten tulosennusteita on korjattu alaspäin globaalin kasvun hidastuessa.

Brexitin suhteen markkinat ennustivat, että kovaa eroa ei tapahdu. Virallinen eropäivä on nyt lokakuussa 2019, mutta markkinakonsensus odottaa, että mitään erityisen dramaattista eroa ei tapahdu silloinkaan.

Kauppasodan suhteen odotukset ovat huonontuneet. Yhdysvallat lisäsi uhkauksensa mukaisesti tulleja toukokuussa. Kiina vastasi ilmoittamalla tullien nostosta syksyllä. Valitettavasti kauppasota alkaa jo kohdistua yksittäisiin yrityksiinkin. Yhdysvallat on ottanut kiinalaisen Huawein silmätikukseen ja useat amerikkalaiset yritykset ovat rajoittaneet teknologiansa myyntiä Huaweille. Kiinan vastaus voi olla harvinaisten metallien eli niin sanottujen ”rare earth -metallien” myynnin rajoittaminen Yhdysvalloille.

Kaikesta huolimatta markkinat uskovat talousjättiläisten löytävän jonkinasteisen kompromissin. Yhdysvalloissa presidentinvaalit lähestyvät ja Kiinan kommunistinen puolue haluaa pitää kansalaiset tyytyväisinä, joten kummallakaan osapuolella ei ole halua ajaa talouttaan kriisiin. Toisaalta, mikäli kauppasota eskaloituisi entisestään, olisi sillä suuret negatiiviset vaikutukset myös sijoitusmarkkinoille.

Merkittävin muutos markkinassa on ollut keskuspankkien linjan muuttuminen kiristävästä rahapolitiikasta keventävään retoriikkaan viime kuukausien aikana.

Vielä viime vuoden lopussa odotetiin FED:n nostavan korkoa ainakin kolme kertaa vuoden 2019 aikana ja EKP:n tekevän koronnoston loppuvuodesta. Nämä odotukset muuttuivat lyhyessä ajassa siihen, että FED ei nostane korkoa 2019 ja EKP on jopa ilmoittanut uudesta LTRO-ohjelmasta. Kun otamme huomioon, että tällä hetkellä markkinat odottavat Q2/2019 tulosten heikkenevän, merkittävin markkinan muutosta selittävä tekijä on odotus ennallaan pysyvästä tai jopa laskevasta korkotasosta.

Me Fennia Varainhoidossa olemme suhtautuneet markkinaan kevään aikana pienellä varuksella, sillä olemme alipainottaneet osakkeita. Tosin osakkeiden sisällä olemme ylipainottaneet Yhdysvaltojen osakemarkkinaa. Emme ole valmiita nostamaan riskitasoa, ennen kuin isot poliittiset kiistat saadaan ratkaistua rakentavalla tavalla.

Kirjoittaja Aarni Pursiainen on Fennia Varainhoidon arvopaperijohtaja, joka vastaa Fennian sijoituksista.

 

28.5.2019

 Tulosta