Autoilijan muistilista syksyksi - jotta talvi ei yllättäisi

Autoilijan muistilista syksyksi - jotta talvi ei yllättäisi

Syksy on haastavaa aikaa tielläliikkujille. Yllättävät liukkaat, lisääntyvä pimeys ja erilaiset autoa talveen valmistelevat huoltotoimenpiteet aiheuttavat kesän leppoisiin ajo-olosuhteisiin tottuneille autoilijoille harmaita hiuksia. Kun käyt läpi tämän muistilistan asiat hyvissä ajoin, et ole yksi niistä autoilijoista, kenet talvi pääsee yllättämään.

Auto talvikuntoon

Tarkista talvirenkaiden kunto
Tarkista talvirenkaat hyvissä ajoin. Laki vaatii talvirenkailta urasyvyyttä 3 mm. Jos kuitenkin haluat ajaa turvallisesti myös loska- ja vesikelissä, laita renkaat vaihtoon jo silloin, kun urasyvyys on alle 6 mm.

Vaihda renkaat ajoissa
Vaihda talvirenkaat mieluummin kuukautta etuajassa kuin päivää myöhässä. Kitkat voi vaihtaa alle heti ilmojen viilettyä, nastat aikaisintaan 1.11. tai kelien vaatiessa. Jos olet ostamassa uusia renkaita, panosta renkaiden laatuun.

Vaihda nesteet pakkasen kestäviksi
Tuulilasiin jäätyvä pesuneste on ikävä yllätys moottoritiellä. Etenkin jos ajat vähän, lisää pakkasen kestävää tuulilasinpesunestettä säiliöön heti syksyllä. Dieselautoilijoiden kannattaa varautua yllättäviin pakkasiin myös siirtymällä talvilaatuiseen polttoaineeseen ajoissa.

Pro tip: tuulilasin huolellinen puhdistus - molemmilta puolilta!
Vaikka tuulilasi näyttäisi puhtaalta päivänvalossa, pimeällä vastaantulijoiden ajovalot voivat paljastaa lian ja viedä näkyvyyden vaarallisesti. Jos tuulilasi on likainen sisäpuolelta, ei pyyhkijöiden käyttö paranna näkyvyyttä pätkääkään. Säästä siis itsesi säikähdykseltä (tai vielä pahemmalta) ja putsaa tuulilasi sisäpuolelta edes syksyisin.

Viritä itsesi talviautoiluun

Silmä tarkkana hämärässä
Puolet autoilijoiden ja jalankulkijoiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista sattuu pimeän aikaan. Pimeä antaa suojaa syksyn metsästyskaudella erityisen paljon liikkuville hirville sekä tyypillisesti tummiin pukeutuville jalankulkijoille. Ratin takana saakin olla tarkkana pimeällä, ajoit sitten taajamassa tai maantiellä.

Varaudu lämmittämään autoasi
Autoa kannattaa alkaa lämmittää, kun lämpötila painuu pakkasen puolelle. Kaiva lämmityspiuha esiin tai Webaston kaukosäädin holleille hyvissä ajoin. Pikkupakkasella lyhytkin lämmitys tekee autosi moottorille ja polttoaineen kulutukselle hyvää.

Seuraa sääennusteita
Yksikään lumisade tai pakkasyö ei tule yllättäen, vaan aamun keli on meteorologien tiedossa aina viimeistään edellisenä iltana. Jos keli kuitenkin pääsee yllättämään, jätä kesärenkailla varustettu auto suosiolla kotiin. Jos autolla on pakko lähteä, varaa matkoihin huomattavasti tavallista enemmän aikaa. Työmatkaa kun ei vain pysty ajamaan lumi-infernossa talvirenkaillakaan turvallisesti samassa ajassa, kuin sulalla tiellä.

Aja kelin, älä rajoitusten, mukaan
Jokainen autoilija tietää, että auton jarrutusmatka on jäällä huomattavasti pidempi kuin asfaltilla, sankassa lumisateessa näkyvyys on aurinkoista säätä heikompi ja että kun tiellä on viisi senttiä sohjoa, ohjausliikkeiden kanssa kannattaa olla hyvin varovainen. Huonossa säässä onkin sallittua ja erittäin suotavaa ajaa nopeusrajoitusta hitaammin. Kun nämä faktat muistetaan myös ratin ja penkin välissä, vältytään jokatalvisilta ketjukolarilööpeiltä.

Tallenna autoilijan tärkein numero puhelimeesi

Ajoneuvovakuutusasiakkaanamme käytössäsi on Fennian Autoapu 24 h -palvelu. Palvelemme sinua kaikissa ajoneuvovahinkoihin liittyvissä asioissa ympäri vuorokauden.

Fennian Autoapu 24h 010 503 2001*
*Soitto Fennian 010 5 -alkuisiin palvelunumeroihin maksaa 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.
 

4.10.2019

 Tulosta