Apua, avaimeni hukkuivat!

Avaimet hukassa

Lähes kaikki ovat hukanneet joskus avaimensa. Avaimia tippuu taskusta, katoaa käsilaukun mukana ja unohtuu milloin mihinkin.

Tiedätkö, miten säilytät avaimia turvallisesti tai miten kannattaa toimia, kun avaimet hukkuvat? Entä milloin kannattaa kääntyä vakuutusyhtiön puoleen?

Huolellinen avainten säilytys turvaa myös kotisi

Suuri osa asuntomurroista tehdään hukkuneilla tai varastetuilla avaimilla. Usein unohtuu, että yhteystietojen kanssa säilytettävät avaimet ovat murtovarkaille kuin kutsu kotiisi. Älä siis koskaan säilytä avaimia sellaisten tietojen kanssa, joista pystyy tunnistamaan osoitteen, mihin avaimet käyvät tai muita henkilökohtaisia tietoja, jotka paljastavat avaimen omistajan. Mieti myös, missä on turvallinen paikka säilyttää vara-avainta; kynnysmaton alla vai naapurissa asuvan sukulaisen luona?

Avaimia tulee aina säilyttää siten, etteivät ne pääse tippumaan vahingossa. Jos vaarana on, että avaimet karkaavat taskusta, laukusta tai koulurepusta omille teilleen, kannattaa harkita avainten kiinnittämistä taskuun nauhalla. Erityisesti lapsilla hyvä keino pitää avaimet mukana menossa on kaulanauha. Huomioithan, että avainkaulanauhan tulee turvallisuussyistä olla avautuva!

Milloin vakuutus korvaa avainten hukkumisen?

Vakuutus korvaa lukkojen uudelleen sarjoittamisesta koituneet kulut silloin, kun hukkuneen avaimen mukana on ollut tietoa, jonka perusteella avain pystytään yhdistämään sinuun tai asuntoosi. Jos kutsumattomat vieraat ehtivät asuntoosi ennen sinua, voit luonnollisesti hakea korvauksia myös pitkäkyntisten mukaan tarttuneesta omaisuudesta ja muista syntyneistä vahingoista.

Jos varastetussa laukussasi on ollut sekä kotiavaimesi että kalenterisi, josta löytyvät kaikki henkilötietosi, tulee lukot ehdottomasti sarjoittaa viipymättä. Koska avainten on helppo arvata sopivan itse kertomaasi osoitteeseen, lukkojen sarjoittaminen menee vakuutusyhtiön piikkiin.

Samaten, jos avainnipussa on kotiavainten lisäksi auton avain, joka on yhdistettävissä autoosi, tai avaimet varastetaan autostasi, pystyy voro yhdistämään autosi tiedot kotiosoitteeseesi. Tässäkin tilanteessa vakuutusyhtiö korvaa sarjoituksesta aiheutuneet kulut.

Jos avaimesi katoaa, toimi näin:

  1. Koita etsiä avaimia paikoista, mihin olisit voinut hukata ne.
  2. Jos avaimia ei löydy, ilmoita katoamisesta viipymättä huoltoyhtiölle, vuokranantajalle tai lukkosepälle. Lukkojen sarjoittamista suositellaan aina, kun avain katoaa. Erityisen tärkeää ja kiireellistä sarjoittaminen on silloin, kun avaimet ovat yhdistettävissä sinuun tai asuntoosi.
  3. Jos avainnipussa on ollut esimerkiksi työpaikan tai auton avaimet, ilmoita katoamisesta viipymättä myös työpaikallesi sekä huolehdi autosi turvallisuudesta.
  4. Jos avaimet ja mahdollisesti muuta omaisuuttasi on varastettu, ilmoita siitä poliisille. Rikosilmoitus on helppo tehdä poliisin verkkosivuilla.
  5. Ilmoita avainten katoamisesta tai varkaudesta OmaFenniassa tai soittamalla korvauspalveluumme. Jos avainten mukana on ollut sinuun tai asuntoon yhdistettäviä tietoja, korvaamme lukkojen sarjoituksesta koituneet kulut.

18.6.2018

 Tulosta