Amanda vaihtoi alaa – ja löysi IT-hallinnosta työn, joka tuntuu omalta

Amanda

Jos Amanda Hallikaiselta olisi lapsena kysytty, mikä hänestä tulee isona, ei vastaus olisi ainakaan ollut kokonaisarkkitehti. Vielä vähemmän Amanda olisi osannut ennustaa, että hänen tiensä kulkisi Lappeenrannasta monen mutkan kautta Helsinkiin ja yhteen vakuutusalan suurimmista yhtiöistä. Niin kuitenkin tapahtui, sillä Amanda uskalsi antaa itselleen tilaa ja aikaa miettiä, mitä hän elämältään haluaa.

Lappeenrannassa varttunut Amanda Hallikainen muistelee lapsuuden kotikaupunkiaan lämmöllä. Perhe, ystävät, Saimaan rannat ja kaupungin tuttuakin tutummat kadut tarjosivat turvallisen kasvuympäristön nuorelle ja elämänsä ensiaskeleita pohtivalle lukiolaiselle. Vaikka lukion jälkeen koko maailma oli avoinna, päätti Amanda pysyä rakastamassaan kotikaupungissa vielä ainakin hetken verran. Hän suuntasi heti tuoreena ylioppilaana Saimaan ammattikorkeakouluun opiskelemaan liiketaloutta.

– Minulla ei ollut lukion jälkeen selkeää urasuunnitelmaa, joten päätin jättää mahdollisimman monta ovea auki tulevaisuuden varalle ja hakea Saimiaan. Siellä opiskeli myös moni parhaista kavereistani, joten elämä jatkui entiseen tapaan ja sain aikaa miettiä, mitä haluan tulevaisuudelta, Amanda muistelee.

Työelämä alkoi Fennialla

Valmistuttuaan Lappeenrannan ammattikorkeakoulusta vuonna 2012 Amanda alkoi katsella maailmaa eri tavalla. Satunnaisten työtehtävien jälkeen hänen ajatuksensa lensivät Helsingin kantakaupungin kortteleihin, mukulakivikatujen varsilla seisoviin kivijalkakauppoihin ja pikkuputiikkeihin, uusiin ihmisiin ja työmahdollisuuksiin. Taakse jäivät Lappeenranta ja Saimaa – rakas kotikaupunki ja lapsuuden maisemat.

– Muutto Lappeenrannasta Helsinkiin oli iso elämänmuutos, joka kannatti tehdä. Kun löysin koulutustani vastaavan työpaikan Fennialta, asetuin aloilleni ja aloitin ikään kuin uuden luvun elämässäni, Amanda kertoo.

Fennian lakisääteisissä henkilökorvauksissa työskennelleestä Amandasta kasvoi muutamassa vuodessa oman alansa asiantuntija. Tulevaisuuden uramahdollisuudet alkoivat avautua toden teolla, kun Amanda vaihtoi työnkuvasta toiseen ja eteni lopulta järjestelmäkehityksen ja testauksen pariin. Viimein hän löysi jotain, joka kiinnosti häntä niin paljon, että siitä oli pakko saada tietää lisää.

– Koskaan aiemmin IT-ala ei ollut käynyt mielessänikään, mutta kolahtaessaan ensi kerran se tempaisi minut vastustamattomasti mukaansa. Aloin heti tutkia alaan liittyviä jatko-opintomahdollisuuksia, ja paras vaihtoehto löytyi Jyväskylän yliopistosta. Siellä pystyin yhdistämään informaatioteknologian opinnot aiempiin liiketalouden opintoihini.

Vaikka IT-alaan saatetaan joskus suhtautua ennakkoluuloisesti, Amanda näki asian aivan toisin. Yliopistossa opiskellessaan hän kohtasi paljon samanhenkisiä ihmisiä, joita yhdisti syvä mielenkiinto informaatioteknologiaa ja liiketoiminnan kehittämistä kohtaan.

– Minulla ei ollut yliopistoon astuessani minkäänlaisia ennakkoluuloja IT-alaa kohtaan, vaan suhtauduin siihen täysin avoimin mielin. Se osoittautuikin oikeaksi lähestymistavaksi, sillä vuosikurssimme opiskelijoista noin 80 prosenttia oli naisia – ja joukossa oli myös paljon kaltaisiani alan vaihtajia, Amanda kertoo.

Amanda istumassa portailla

”Olen poikkeuksellisen onnekkaassa asemassa”

Opinnoista kertyneen tiedon siivittämänä Amanda palasi työelämään ja täysin uuteen tehtävään, tietohallintoon kokonaisarkkitehtitiimin junioritason pestiin. Aiemmin jo pelkkä titteli olisi saanut hikikarpalot juoksemaan uraansa aloittelevan Amandan otsalla, mutta nyt hän kertoo olevansa erittäin onnekkaassa asemassa. Osaavien ja kokeneiden kollegojen kanssa työskentely on palkitsevaa ja luo hyvän kasvualustan oman ammattitaidon kehittämiselle ja osaamisen kartuttamiselle.

– Puolen vuoden aikana olen saanut vasta alustavan käsityksen siitä, mihin kaikkeen kokonaisarkkitehteja täällä tarvitaan. Isot kokonaisuudet, erilaiset liiketoimintayksiköt ja tietojärjestelmät vaativat suunnattoman määrän asiantuntemusta ja ymmärrystä, mutta onnekseni ympärilläni on ihmisiä, joiden rinnalla pystyn kehittymään päivä päivältä paremmaksi, Amanda sanoo.

Amandan mukaan alan konkareiden kokemus näkyy arjessa erityisesti silloin, kun kehityshankkeita ja asiakkaiden tarpeita on pystyttävä tarkastelemaan laajasta perspektiivistä. Alan konkareiden käsissä olennainen erottuu epäolennaisesta nopeasti ja monimutkaisiin ongelmiin löydetään kokonaisuuden kannalta mahdollisimman yhteensopivia ratkaisuja.

– Yli 20 vuoden kokemus alalta tuo mukanaan korvaamatonta tietoa aiemmista projekteista ja sudenkuopista, joista en vielä itse voi tietää. Siksi onkin tärkeää, että kykenen jatkuvasti oivaltamaan asioita, joita kukaan ei opi koulunpenkillä, Amanda sanoo.

”IT-alalla jokainen voi löytää oman juttunsa”

Lähivuosina tietojärjestelmät ja digitaaliset palvelut tulevat kietoutumaan yhä tiiviimmin toisiinsa. Samaan aikaan, kun asiakkaiden tarpeet kasvavat, kaivataan alalle lisää Amandan kaltaisia osaajia, joilla on ymmärrystä sekä tietojärjestelmätieteistä, liiketoiminnasta että asiakasrajapinnasta.

– On tärkeää muistaa, ettei IT-hallinto ole muista irrallaan oleva yksikkö. Organisaation kehittymisen kannalta olemme keskeisessä roolissa, sillä meidän on ymmärrettävä IT-ratkaisuja ja niiden muodostamia kokonaisuuksia, liiketoimintaa sekä itse vakuutusbisnestä. Eli meillä on oltava vahva näkemys siitä, miten asiakkaitamme palvellaan mahdollisimman hyvin, Amanda perustelee.

Amanda kertoo oman esimerkkinsä voimalla IT-alan rajattomista mahdollisuuksista. Hänen mukaansa IT-ala on täynnä mielenkiintoisia vaihtoehtoja esimerkiksi nuorille tai alan vaihtajille, jotka etsivät elämälleen uutta suuntaa.

– IT-ala ei katso ikää, sukupuolta tai ansioluetteloa, vaan tärkeintä on olla oppimiskykyinen, utelias ja rohkea luonne. Haasteita riittää niin teknisellä puolella kuin liiketoiminnan osa-alueilla, joten jokainen voi varmasti löytää oman juttunsa – olipa sitten kiinnostunut koodaamisesta, tietojärjestelmistä tai vaikkapa kyberturvallisuudesta, Amanda päättää.

3.3.2020

 Tulosta