Aika vaihtaa talvirenkaat

Aika vaihtaa talvirenkaat

Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle ajokelien eikä kalenterin mukaan. Renkaiden vaihdon yhteydessä tarkistetaan niiden kunto, urasyvyydet ja ilmanpaineet. Syksyn edetessä myös ajotapa on syytä kytkeä talvivaihteelle.

Talvirenkaita on käytettävä henkilö- ja pakettiautoissa sekä niiden jarrullisissa perävaunuissa joulu-, tammi- ja helmikuussa. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. - 31.3. tai pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin sekä muunakin aikana, jos keli sitä edellyttää. Nastattomia talvirenkaita saa käyttää ympäri vuoden.

Henkilö- ja pakettiautossa talvirenkaat on asennettava kaikkiin pyöriin. Perävaunussa, paitsi ns. kevytperävaunussa, on käytettävä talvirenkaita, jos sitä vetävässä autossa on talvirenkaat.

Urapinnat ja rengaspaineet tarkkaan syyniin

Renkaiden kunto sekä erityisesti urapinnat ja ilmanpaineet vaikuttavat ajoturvallisuuteen. Kuviourien syvyyttä, mahdollista epäsuhtaista kulumista ja rengaspaineita kannattaakin tarkkailla huolella.

Renkaiden kulutuspinnan pääurien vähimmäissyvyys on talvirenkailla 3,0 mm. Renkaiden kuluneisuus vaikuttaa esimerkiksi vesi- ja loskaliirtoon, ja sen vuoksi suositeltava urasyvyys on kaksinkertainen minimiin verrattuna eli talvirenkailla 6 mm.

Jos renkaat ovat kuluneet epäsuhtaisesti, on syytä tarkistaa ohjauskulmien säädöt. Samoin ohjauskulmat on hyvä tarkistaa uusien renkaiden laittamisen yhteydessä. Parhaiten asia onnistuu autohuollossa, jossa on tarkistukseen tarvittavat laitteet ja osaaminen

Rengaspaineilla on huomattava vaikutus auton hallittavuuteen ja polttoaineen kulutukseen. Rengaspaineet tulee tarkistaa säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa sekä aina renkaiden vaihdon yhteydessä. Ilmanpainesuositus löytyy auton ohjekirjasta ja usein myös polttoainesäiliön täyttöaukon kannesta tai etuoven karmista. Jo puolen ilmakehän eli 0,5 baarin vajaus kuluttaa renkaita epätasaisesti ja lisää polttoainekulutusta.

Kun renkaat on vaihdettu, pitää niiden pultit kiristää kunnolla, mutta ei kuitenkaan liian tiukalle. Pultit kiristetään uudelleen noin 100 ajokilometrin jälkeen.

Ajotapa talvivaihteelle

Syksyn ja talven vaihtelevat kelit tuovat haasteita kaikille tielläliikkujille. Ajokelejä ennakoimalla ja varmistamalla hyvä näkyvyys voidaan ehkäistä onnettomuuksia.

  • Seuraa liikennesäätä ja suunnittele aikataulusi keliolosuhteet huomioiden.
  • Muista, että keliolosuhteet voivat vaihdella matkan varrella ja muuttua siirryttäessä pääteiltä pienemmille teille.
  • Puhdista lumi ja jää kaikista ikkunoista ja ilmanottoaukoista sekä ajovalojen päältä ennen ajoon lähtöä.
  • Huolehdi, etteivät lasit huurru tai jäädy.
  • Vähennä nopeutta ja pidennä turvavälejä.
  • Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä. Tee kaistanvaihdot ja aja kaarteisiin rauhallisesti, ettet menetä ajoneuvosi hallintaa.

25.10.2017

 Tulosta