Sisältö
Ladataan...
extra: Fenniaturvan venevakuutukset - esite
Voimassa 1.1.2025 alkaen
Fenniaturvan venevakuutukset
Kun veneesi vakuutusturva on kunnossa, pääset vesille huoleti. Fenniaturvan venevakuutuksista löydät juuri sinun veneellesi sopivan laajuuden.
Tässä esitteessä kerrotaan Fenniaturvan venevakuutusten sekä veneilijän vastuuvakuutusten keskeinen sisältö.
Voit valita veneellesi Fenniaturvan Palo- ja varkausvakuutuksen tai Laajan venevakuutuksen. Venevakuutuksiin sisältyy aina veneilijän vastuuvakuutus. Laajan venevakuutuksen voi ottaa bonuksellisena tai bonuksettomana.
Muistutamme, että tämä esite ei ole täydellinen selvitys Fenniaturvan venevakuutuksista. Vakuutussopimuksesi sisältö ja ehdot kerrotaan vakuutuskirjassa ja vakuutusehdoissa. Vakuutusehdot löydät osoitteesta www.fennia.fi.
Mitä venevakuutus kattaa?
Veneellä tarkoitetaan kokonaisuutta, johon rungon lisäksi voi kuulua pää- ja/tai apumoottori, takila, purjeet ja veneeseen kuuluvat vesillä tarvittavat varusteet sekä jolla.
Venevakuutuksella voit vakuuttaa
- veneen
- moottorin
- veneeseen kuuluvat varusteet, joita tarvitaan vesillä liikkumiseen
- kalastusvälineet, jos ne on otettu huomioon vakuutusmäärässä.
Venevakuutukset
Palo- ja varkausvakuutus
Palo- ja varkausvakuutus korvaa tahallisesta vahingonteosta, varkaudesta, salaman-iskusta ja palosta aiheutuneet vahingot, mutta ei ennalta-arvaamattoman äkillisen ulkoisen tapahtuman aiheuttamia vahinkoja.
Laaja venevakuutus
Laaja venevakuutus korvaa ennalta-arvaamattoman, äkillisen ulkoisen tapahtuman aiheuttamat vahingot. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi karilleajo, myrsky ja salamanisku. Sen lisäksi se korvaa palon, varkauden ja tahallisen vahingonteon aiheuttaman vahingon.
Laaja venevakuutus korvaa myös veneen uppoamisesta aiheutuneen suoranaisen esinevahingon, kun veneen runko, läpivienti, putki tai putkiliitos on äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti mennyt rikki.
Veneilijän vastuuvakuutus
Veneilijän vastuuvakuutus sisältyy aina Fenniaturvan venevakuutuksiin. Vastuuvakuutus korvaa toiselle osapuolelle aiheutetut henkilö- ja esinevahingot, josta olet voimassa olevan oikeuden mukaan vastuussa. Vakuutettuja ovat vakuutetun veneen omistaja, haltija sekä omistajan tai haltijan luvalla venettä käyttävät.
Laajan venevakuutuksen lisäturvat
Konerikkovakuutus
Laajaan venevakuutukseen voit ottaa lisäturvana konerikkovakuutuksen. Tällöin vakuutuksen korvauspiiri laajenee kattamaan myös äkilliset ja ennalta arvaamattomat päämoottorin, sen voimansiirron ja potkurin sisäiset konerikot, joita ovat esimerkiksi venttiilivarren katkeaminen ja siitä johtuva moottorin vaurioituminen. Noudata valmistajan ohjeita moottorin huollosta ja hoidosta. Moottori tulee myös huollattaa moottorivalmistajan valtuuttamassa huoltoliikkeessä. Mahdollisessa vahinkotilanteessa tulee antaa luotettava selvitys siitä, että moottori on asianmukaisesti huollettu.
Konerikkovakuutuksen voi ottaa korkeintaan kuuden vuoden ikäiselle moottorille. Vakuutus päättyy sen vakuutuskauden lopussa, jolloin moottorin ikäraja 15 vuotta täyttyy. Moottorin ikää arvioidessa huomioidaan moottorin valmistusvuosi, joka saadaan tyyppi- ja sarjanumerosta.
Omavastuu näkyy vakuutuskirjassa, omavastuu on kuitenkin vähintään 600 euroa.
Masto- ja takilavakuutus
Laajaan venevakuutukseen voit ottaa purjeveneelle lisäturvan masto- ja takilavahinkojen varalta. Masto- ja takilavakuutusta ei kuitenkaan myönnetä purjejollalle eikä purjeveneelle, jossa on hiilikuitumasto. Masto- ja takilavakuutus antaa turvaa ennalta arvaamattomien masto- ja takilavahinkojen varalta. Tällaisia ovat esimerkiksi vanttiruuvin pettäminen ja siitä johtuva maston kaatuminen. Vahingon ei siis tarvitse johtua ulkoisesta tapahtumasta.
Masto- ja takilavakuutuksen voi ottaa alle 20 vuotta vanhalle purjeveneelle. Vakuutus päättyy sen vakuutuskauden jälkeen, jolloin veneen ikäraja 20 vuotta täyttyy. Veneen ikä määritellään valmistusvuoden perusteella, joka saadaan valmistusnumerosta.
Omavastuu on 15 % vahingon määrästä, kuitenkin vähintään 1 200 euroa. Purjehduskilpailun aikana sattuneen vahingon omavastuu on 30 % korvattavan vahingon määrästä, kuitenkin vähintään 1 200 euroa.
Korvattavat vahingot
Voimassaoloalue
Vakuutus on voimassa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan vesillä, Itämerellä, Suomenlahdella, Saimaan kanavalla, Skagerrakissa ja Kattegatissa sekä Kielin kanavassa. Vakuutus on voimassa myös maissa, kun venettä säilytetään Suomessa, Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa ja kun venettä kuljetetaan näiden maiden välillä.
Omavastuu
Voit valita venevakuutuksen omavastuun itse. Valitse omavastuuksi summa, jonka olet valmis maksamaan itse venevakuutuksestasi korvattavista vahingoista. Mitä suuremman omavastuun valitset, sitä pienempi vakuutusmaksusi on.
Pienin mahdollinen omavastuu määräytyy veneen vakuutusmäärän perusteella:
Korvauksesta vähennetään lisäomavastuu, jos venevakuutukselle on annettu katsastusalennus vakuutusmaksusta, mutta vahingon sattuessa venettä ei ole katsastettu. Lisäomavastuu on 20 prosenttia, kuitenkin enintään 840 euroa.
Lisäomavastuu vähennetään myös Suomen Purjehtijaliiton rekisteröimän tai muun järjestetyn kilpapurjehduksen aikana sattuneista purje- ja takilavaurioista. Lisäomavastuu on tällöin 30 prosenttia vahingon määrästä.
Venevakuutukseen liittyvät suojeluohjeet
Vakuutuksenottajan ja vakuutetun on noudatettava suojeluohjeita.
Korvausta voidaan alentaa tai se voidaan evätä kokonaan, jos vakuutettu laiminlyö suojeluohjeen noudattamisen tahallaan tai huolimattomuuttaan, jota ei voida pitää vähäisenä. Tähän osioon olemme koonneet tärkeimpiä venevakuutuksen suojeluohjeita. Kaikki suojeluohjeet löydät vakuutusehdoista.
- Veneen on oltava käytettäessä riittävästi varusteltu sekä merikelpoisessa kunnossa.
- Veneen on oltava turvallisesti ja oikeaoppisesti kiinnitettynä tai ankkuroituna silloin, kun se ei ole käytössä.
- Veneen valmistajan moottoritehosuositusta on noudatettava.
- Veneen virtalukon ja avotilan lukittujen säilytystilojen avaimia ei saa säilyttää veneessä.
Vakuutusmaksun määräytyminen
Voit vaikuttaa venevakuutuksesi laajuuteen ja hintaan omilla valinnoillasi.
- Venevakuutuksen vakuutusmaksuun vaikuttavat esimerkiksi valitsemasi vakuutuksen laajuus, venetyyppi, vakuutusmäärä, vakuutuksenottajan ikä, moottorien tehot sekä valittu omavastuu.
- Saat vakuutusmaksusta 20 prosentin alennuksen, jos katsastat veneen vuosittain. Fennialle tulee ilmoittaa, jos venettä ei jatkossa katsasteta vuosittain. Huomaa myös lisäomavastuu, jos venevakuutukselle on annettu katsastusalennus ja vahingon sattuessa venettä ei ole katsastettu.
- Saat vakuutusmaksusta 10 prosentin alennuksen, jos veneessä on automaattinen sammutusjärjestelmä.
Oman yksilöllisen venevakuutuksesi maksut ja niihin liittyvät alennukset löydät saamastasi vakuutustarjouksesta tai vakuutuskirjastasi.
Venevakuutuksen hinta
Näet sinulle tarjotun venevakuutuksen hinnan sinulle tehtävästä vakuutustarjouksesta. Ostettuasi venevakuutuksen löydät hinnat ja sisällöt vakuutuskirjastasi www.fennia.fi/omafennia.
Bonusoikeudellisen laajan venevakuutuksen bonussäännöt
Bonuksella tarkoitetaan vahingottoman vuoden jälkeen vakuutusmaksuun annettavaa alennusta. Jos olet valinnut veneellesi laajan bonusoikeudellisen venevakuutuksen, vakuutusmaksua alennetaan tai korotetaan korvattujen vahinkojen mukaan seuraavasti:
- Bonus nousee 10 prosenttiyksikköä kunkin vahingottoman vakuutuskauden jälkeen aina 70 prosenttiin saakka.
- Jokainen korvattu vakuutustapahtuma alentaa bonusta 20 prosenttiyksikköä. Palo-, varkaus- ja ilkivaltavahingoista maksetut korvaukset eivät kuitenkaan alenna bonusta.
Hyväksyttyäsi vakuutustarjouksen toimitamme sinulle seuraavat dokumentit:
Vakuutuskirja
- Sisältää tiedot ottamistasi vakuutuksista
Fenniaturvan vakuutusehdot
- Fennian vakuutuksia koskevia ehtoja
Maksun viivästyminen
Maksa vakuutusmaksu viimeistään laskussa mainittuna eräpäivänä. Jos maksu viivästyy, perimme siitä korkolain mukaista viivästyskorkoa. Jos joudumme lähettämään maksumuistutuksen, perimme siitä lain mukaisen muistutusmaksun.
Maksuhäiriö
Vakuutuksenhakijan maksuhäiriön vakavuuden mukaan Fennia voi joko olla myöntämättä vapaaehtoista vakuutusta tai edellyttää, että ensimmäisen vakuutuskauden vakuutusmaksu maksetaan etukäteen, ennen kuin vakuutus tulee voimaan.
Venevakuutuksista maksettavat korvaukset
Venevakuutuksesta korvataan esinevahinkoja sekä matkan keskeytymisestä aiheutuneita kustannuksia. Vakuutuksesta voidaan korvata esimerkiksi korjauskulut, maksaa rahakorvaus tai hankkia tilalle uusi vastaava esine.
Vakuutusten korvaukset
Venevakuutusten perusteella korvataan vakuutetulle kohteelle aiheutunut suoranainen esinevahinko. Korvausmäärä on se, mikä tarvitaan veneen merikelpoisuuden, luokan ja tyypin palauttamiseksi ennalleen.
Korvaamme joko korjauskulut, maksamme korvauksen rahana, lunastamme vakuutuskohteen tai hankimme tilalle samanarvoisen esineen.
Korvauksen ylin raja on vakuutuskirjaan merkitty vakuutusmäärä.
Lisäksi korvaamme hylyn raivaamisesta aiheutuneet kohtuulliset kulut sekä veneessä mukana olleiden henkilöiden matkan keskeytymisestä syntyneet kotimatka‑, majoitus-, tms. kohtuulliset kulut yhteensä enintään 850 euroon asti.
Vahingon määrä
Vahingon määrän perusteena on lunastettavan veneen käypä arvo, joka tarkoittaa veneen käteismyyntihintaa vahinkohetkellä. Käyvän arvon määritykseen vaikuttavat mm. veneen ikä ja yleiskunto. Käyvällä arvolla ei tarkoiteta veneliikkeen myyntihintaa eikä vaihtohyvitysarvoa. Vakuutuskirjaan merkitty veneen vakuutusmäärä ei ole osoitus veneen käyvästä arvosta.
Veneen tai sen osan vahingon määrä lunastustilanteessa on uuden tai lähinnä vastaavan esineen käteismyyntihinta, jos
- vene tai sen osa on ostettu uutena, ollut saman henkilön omistuksessa tai hallinnassa ja ollut vakuutettuna ostohetkestä lukien sekä vahingon sattuessa ostohetkestä on kulunut enintään kaksi vuotta
- veneen tai sen osan korjauskulut ylittävät 2/3 uuden, samanlaisen veneen käteismyyntihinnasta.
Sovellamme korvauksiin määrättyjen esineryhmien osalta alla olevaa taulukkoa.
Fennia voi alentaa korvausta tai vapautua kokonaan vastuusta tietyissä tilanteissa
Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi, jos
- vakuutuksenottaja on antanut puutteellisia tai virheellisiä tietoja vakuutusta ottaessaan tai korvausta hakiessaan
- vahinko johtuu vakuutuksenottajan törkeästä huolimattomuudesta tai vahinko on aiheutettu tahallaan
- suojeluohjeita ei ole noudatettu tai vahingon torjumisesta tai rajoittamisesta ei ole huolehdittu
- vahingonvaaraa olennaisesti lisäävistä muutoksista on jätetty ilmoittamatta.
Esimerkkejä vakuutusten korvauspiiristä
Venevakuutuksesta ei korvata vahinkoa, joka on aiheutunut
- veneelle tai sen osalle siinä olleesta suunnittelu-, rakenne-, valmistus-, asennus- tai materiaaliviasta, puutteellisesta kunnossapidosta, aineen kulumisesta, ruostumisesta, hapettumisesta, syöpymisestä, lahoamisesta, aineen väsymisestä, muuttumisesta, sienettymisestä, tai vastaavasta vähitellen tapahtuvasta ilmiöstä
- moottorille sen teknisestä viasta tai virheellisestä polttoaineesta tai jäähdytys- tai voitelujärjestelmän vian aiheuttamasta vauriosta tai moottorissa tai pakoputkessa tapahtuneesta räjähdyksestä
- sähkölaitteelle oikosulusta
- vakuutuksen kohteen kulumisesta, hankautumisesta tai naarmuuntumisesta
- tuulesta, jos vene ei ole ollut huolellisesti kiinnitetty siten, että se kestää myös tuuliolosuhteiden nopeita vaihteluita
- veneelle tai sen osalle puutteellisesta huollosta
- moottorin, varusteiden tai kalastusvälineiden varkaudesta, elleivät ne olleet lukittu, lukitussa tilassa tai kiinteästi asennettu niin, että ne voidaan irrottaa vain työkaluja käyttäen
- saastuneesta vedestä, lumesta, jäästä tai jäätymisestä.
Vakuutusehdoista löydät tarkemmin korvattavat vahingot rajoituksineen.
Kun vahinko on sattunut
Katso toimintaohjeet vahinkotilanteeseen osoitteesta fennia.fi/vahingot.
Toimi näin vahinkotilanteessa
- Tarkista ajantasaiset toimintaohjeet osoitteesta fennia.fi. Sivuiltamme löydät sujuvimman tavan ilmoittaa vahingosta ja hakea korvausta.
- Vahingosta voit ilmoittaa myös puhelimitse 010 503 5022.
- Ilmoita vahingosta Fennialle mahdollisimman pian.
Huomio nämä asiat korvaushakemusten määräajoista:
- Hae vakuutuskorvausta aina vuoden kuluessa siitä, kun olet saanut tietää vakuutuksen voimassaolosta, vakuutustapahtumasta ja vakuutustapahtumasta aiheutuneesta vahinkoseuraamuksesta. Sinun on joka tapauksessa esitettävä korvausvaatimus kymmenen vuoden kuluessa vakuutustapahtumasta.
- Jos olet ottanut vakuutuksen henkilövahingon tai vahingonkorvausvelvollisuuden varalta, sinun on esitettävä korvausvaatimus kymmenen vuoden kuluessa vahinkoseuraamuksen aiheutumisesta.
- Jos et esitä korvausvaatimusta määräajassa, menetät oikeutesi korvaukseen.
Korvauksen hakijan on annettava Fennialle sellaiset asiakirjat ja tiedot, jotka ovat tarpeen vastuumme selvittämiseksi. Tällaisia asiakirjoja ovat esimerkiksi ne, joiden avulla voidaan todeta, onko vakuutustapahtuma sattunut, kuinka suuri on vahinko ja kenelle korvaus on maksettava.
Jos vahingon on aiheuttanut ulkopuolinen, pyri selvittämään vahingon aiheuttaneen henkilöllisyys. Jos kyseessä on rangaistava teko, ilmoita siitä heti poliisille ja vaadi oikeudessa rikoksentekijälle rangaistusta.
Jos olet tyytymätön
Soita aina ensin meille 010 503 5022
Korvauspäätöksessä on ohjeet siitä, miten voit menetellä, jos olet tyytymätön korvauspäätökseemme.
FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta antaa maksutta riippumattomia neuvoja ja opastusta asiakkaille. FINE ja sen yhteydessä toimiva Vakuutuslautakunta antavat myös ratkaisusuosituksia riita-asioihin (www.fine.fi ).
Kuluttaja voi pyytää erimielisyyksissä neuvoa kuluttajariitalautakunnalta (www.kuluttajariita.fi ).
Vakuutuksen sisältö kerrotaan vakuutuskirjassa ja -ehdoissa
Vakuutussopimuksen keskeiset tiedot on yksilöity vakuutuskirjassa. Tarkista heti vakuutuskirjan saatuasi, että siihen merkityt tiedot pitävät paikkansa ja ilmoita Fenniaan, jos tiedoissa on virheitä tai puutteita.
Lähetämme sinulle vuosittain vakuutuskauden vaihtuessa tiedon vakuutuksen sisällöstä. Ota yhteys Fenniaan, jos vakuutuksen kohde on olennaisesti muuttunut: Olet esimerkiksi muuttanut, hankkinut lisää omaisuutta tai myynyt sitä.
Vakuutusehdoissa selvitetään yksityiskohtaisesti vakuutussopimukseen liittyvät asiat, kuten eri vakuutuksista korvattavat tapahtumat rajoituksineen sekä vakuutussopimukseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Vakuutusehdot saat jo ennen vakuutuksen ottamista niin halutessasi.
Fennialla on oikeus muuttaa vakuutusmaksua ja muita sopimusehtoja vakuutusehdoissa määritellyissä tilanteissa ja tavalla. Jos vakuutussopimusta muutetaan, lähetämme sinulle ilmoituksen siitä, miten sopimus muuttuu. Vakuutusmaksu ja vakuutusturva voivat muuttua myös indeksitarkistuksen yhteydessä.
Tiedonantovelvollisuus
Tiedonantovelvollisuus tulee täytetyksi, kun kaikkiin vakuutushakemuksen kysymyksiin ja Fennian mahdollisiin lisätiedusteluihin vastataan rehellisesti ja täsmällisesti.
Jos vakuutuksenottaja tai vakuutettu on vakuutusta tehdessään antanut vääriä tai puutteellisia tietoja, vakuutussopimus ei sido Fenniaa, vakuutusmaksuja voidaan korottaa tai vakuutukseen liittää rajoitusehtoja.
Samastaminen vahinkovakuutuksissa
Vakuutettuun samastettavat henkilöt kerromme vakuutusehdoissa. Samastettaviin henkilöihin sovellamme samoja ehtoja kuin vakuutettuun, kun kyseessä on joku seuraavista: tahallisuus, törkeä huolimattomuus, alkoholin, huumausaineiden tai muiden huumaavien aineiden vaikutuksen seuraukset vakuutustapahtumissa, suojeluohjeiden noudattaminen ja pelastamisvelvollisuus.
Esimerkki samastamisesta
Jos vakuutetun kanssa yhteisessä taloudessa asuva käyttää vakuutettua omaisuutta yhdessä vakuutetun kanssa ja vahingon syynä on tämän henkilön törkeä huolimattomuus, korvausta voidaan alentaa tai se voidaan evätä kokonaan.
Vakuutuksen voimassaolo
Venevakuutus on voimassa vakuutuskirjaan merkityn vakuutuskauden kerrallaan, jollei jompikumpi sopijapuoli irtisano sopimusta.
Kuinka voit irtisanoa vakuutussopimuksesi?
Sinulla on koska tahansa oikeus irtisanoa venevakuutus.
Irtisanominen on aina tehtävä kirjallisesti. Jos irtisanomisilmoituksessa ei ole erikseen mainittu haluttua päättymispäivää, vakuutus päättyy irtisanomisilmoituksen jättö- tai lähetyspäivästä.
Milloin voimme irtisanoa vakuutussopimuksesi?
Voimme irtisanoa vakuutuksesi, jos olet laiminlyönyt vakuutusmaksujen maksamisen.
Meillä on oikeus päättää vakuutus kesken vakuutuskauden, jos olet antanut vääriä tai puutteellisia tietoja.
Vakuutusehtojen mukaan Fennia voi irtisanoa jatkuvan vakuutuksen vähintään kuukautta ennen vakuutuskauden päättymistä. Vakuutussopimuslaissa ja vakuutusehdoissa on lisäksi mainittu tilanteita, joissa voimme sanoa vakuutuksen irti muulloinkin kuin ennen vakuutuskauden päättymistä.
Vakuutusten myynti
Fennian asiakaspalvelu- ja myyntihenkilöstö tai Fennian asiamiehet eivät anna vakuutusten tarjoamista koskevassa lainsäädännössä tarkoitettuja henkilökohtaisia suosituksia tarjoamistaan vakuutuksista.
Fennian myyntihenkilöstön palkkaus perustuu osittain myytyjen vakuutusten määrään ja maksettuihin vakuutusmaksuihin.
Fennian vakuutusedustaja saa vakuutuksen myynnistä palkkiota, jonka määrä perustuu myytyjen vakuutusten kappalemäärään sekä joissakin tapauksissa sovitun aikavälin tavoitteiden ylittymiseen.
Käsittelemme Fenniassa asiakkaidemme henkilötietoja tietosuoja- ja vakuutuslainsäädännön mukaisesti. Huolehdimme aina asiakkaidemme yksityisyyden suojasta henkilötietojen käsittelyssä.
Voit lukea lisää henkilötietojen käsittelystä ja tietosuojaoikeuksien käyttämisestä Fenniassa tietosuojaselosteeltamme osoitteessa www.fennia.fi/tietosuoja-ja-kayttoehdot.
Tallennamme puheluita
Nauhoitamme ja tallennamme asiakaspalvelumme puheluita asiakastapahtuman varmentamiseksi, vastuumme selvittämiseksi sekä palveluidemme kehittämiseksi.
Puhelujen hinnat
Soitto 010 5 -alkuisiin ja 010 19 -alkuisiin palvelunumeroihimme maksaa kotimaan verkosta paikallisverkkomaksun ja matkapuhelimesta oman operaattorin perimän matkapuhelumaksun verran.
Vakuutusyhtiön toimilupa, sovellettava lainsäädäntö ja valvontaviranomaiset
Fennia-konsernin yhtiöt
Vakuutuksenantajana toimii Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia.
Fennia-konsernin yhtiöt Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia ja Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennia ovat saaneet toimilupansa Suomessa ja soveltavat toiminnassaan Suomen voimassa olevaa oikeutta.
Yhtiöiden kotipaikka on Helsinki ja sopimuskielet ovat suomi ja ruotsi.
Valvontaviranomainen
Finanssivalvonta
Puhelin +358 9 183 51
kirjaamo@finanssivalvonta.fi
www.finanssivalvonta.fi
Fennia-konsernin yhtiöt on merkitty seuraaviin julkisiin rekistereihin:
- kaupparekisteri
- verohallinto
- ennakkoperintärekisteri
- arvonlisäverovelvollisten rekisteri
- vakuutusmaksuvero-
velvollisten rekisteri - työnantajarekisteri.
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia, Helsinki
Postiosoite: 00017 FENNIA, Y-tunnus 0196826-7
Pääkonttorin käyntiosoite: Kyllikinportti 2, 00240 Helsinki
www.fennia.fi
92 455 10