Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Etätyöt jatkuvat – kattaako vakuutus tapaturman kotona?

Etätyöt jatkuvat – kattaako vakuutus tapaturman kotona?

2.9.2020

Koronapandemia räjäytti keväällä etätyövakuutusten kysynnän, kun yli miljoona suomalaista siirtyi etätöihin. Fennian tuotepäällikkö Iida Ouni sanoo, että työnantajat reagoivat koronatilanteeseen nopeasti. Pandemia ei ole vieläkään ohi, ja suositus etätöistä on edelleen voimassa.

– Etätyövakuutuksen myynnissä oli keväällä terävä piikki ja yritykset laittoivat työntekijöidensä vakuutukset kuntoon. Kesän aikana kysyntä vähän laantui. Mahdollinen toinen aalto näyttää, onko kaikilla yrityksillä etätyöskentelyyn liittyvät vakuutukset kunnossa, Ouni kertoo.

Etätyövakuutus on vapaaehtoinen ryhmätapaturmavakuutus, ja se täydentää lakisääteistä työtapaturmavakuutusta. Työnantaja on lain mukaan velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä työajaksi tapaturmien varalta.

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus on voimassa myös etätyössä, mutta vakuutus korvaa tapaturmat vain, jos ne liittyvät selvästi työtehtäviin. Rajanveto on häilyvä.

– Työaika ja sen määrittely on yksi syy, miksi etätyövakuutus kannattaa ottaa. Toinen asia liittyy siihen, miten vahinko sattuu. Syntyykö vahinko puhtaasti työpöydän ääressä vai missä, Ouni pohtii.

Epäselviä tilanteita on paljon. Tapaturmavakuutuksen kannalta on merkityksellistä, kaatuuko työntekijä vessaan mennessään kotona vai työpaikalla.

Etätyön yksi nyrkkisääntö on se, että liikkuminen kotona ja kodin ulkopuolella on rajattu lakisääteisen työtapatapaturmavakuutuksen ulkopuolelle, vaikka samaan aikaan puhuisi työpuhelua. Näin ollen vessassa käynti on tauko, eikä virallisesti työaikaa.

Hyvinvointiturva kattaa myös etätyön

Etätyön vakuuttaminen ei ole mikään uusi keksintö, vaan se on ollut mahdollista yli kymmenen vuotta. Ennen koronaa vakuutuksen suosio jäi kuitenkin marginaaliseksi.

– Tähän asti etätyövakuutus on ollut enemmänkin yritysten tarjoama lisäetu työntekijöille, nyt sen avulla täydennetään turvaa, Ouni sanoo.

Hänen mukaansa yrityksen ei tarvitse ottaa erillistä etätyövakuutusta, jos työntekijöille on otettu vapaaehtoinen vapaa-ajan vakuutus tai Hyvinvointiturva.

Myös Hyvinvointiturva on noussut nopeasti yritysten suosioon. Hyvinvointiturvaan on niputettu lähes kaikki työhyvinvointi- ja terveyspalvelut, kuten työterveyshuolto, tapaturmavakuutus ja vapaaehtoinen sairauskuluvakuutus.

Palvelun ytimessä on FenniaHoitaja-puhelinpäivystys, josta potilas ohjataan lääkäriin tai muuhun hoitoon. Lisäksi päivystäviltä sairaanhoitajilta saa ohjeita ja neuvoja.

Lue lisää

EtätyövakuutusTyöntekijöiden vakuutuksetTyöturvallisuusArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet